Blogi - kuukausittaisia tekstejä

Syyskuu 2021


SYKSYN JUUTALAISET JUHLAT

Vuonna 2021 syksyn juhlakausi alkaa aikaisin ja jatkuu täysillä koko syyskuun. Juutalainen ajanlasku perustuu kuunkiertoon. Siksi jokaista juhlaa vietetään suunnilleen samoihin aikoihin joka vuosi, mutta ei välttämättä samoina päivinä kuin gregoriaanista kalenteria noudattavat niitä viettävät. Kaikki juutalaiset juhlat alkavat useimpiin kalentereihin merkittyä juhlapäivää edeltävän päivän iltana, koska juutalaisittain "päivä" alkaa ja päättyy auringon laskiessa eikä keskiyöllä. Niin kuin on kirjoitettu "Tuli ilta ja tuli aamu, yksi päivä oli mennyt" (1. Moos. 1:5). 

Seuraavaksi tulevien juhlien alkamis- ja päättymisajat.

ROSH HASHANA (Juutalainen Uusi vuosi) alkaa syyskuun 6. päivän iltana ja päättyy syyskuun 8. päivänä.

Rosh Hashana, josta käytetään myös nimeä "Pasuunansoiton juhla", on juutalaisten Uusi vuosi. Perinteen mukaisesti silloin syödään hunajaan kastettuja omenoita ja puhalletaan sofariin (oinaan sarveen). Useimmat juutalaiset käyvät synagogassa näinä päivinä ja edellisenä iltana.

JOM KIPPUR (Suuri sovituspäivä) alkaa syyskuun 15. päivän iltana ja päättyy syyskuun 16. päivänä. Juutalaisille Jom Kippur on vuoden pyhin ja juhlallisin päivä. Paasto alkaa auringon laskiessa ja päättyy seuraavan päivän iltana auringon laskettua. Useimmat juutalaiset osallistuvat synagogajumalanpalvelukseen tänä päivänä ja edellisenä iltana.

SUKKOT (Lehtimajanjuhla) alkaa syyskuun 21. päivän iltana ja päättyy syyskuun 27. päivänä. Sukkot on seitsenpäiväinen juhla, joka tunnetaan nimellä Lehtimajojen juhla. Se on yksi Raamatussa mainituista kolmesta pyhiinvaellusjuhlasta. Sukkotia vietetään rakentamalla lehtimaja (sukka) tai muu väliaikainen asumus ulkoilmaan.

SYKSYN JUHLIEN PROFEETALLINEN MERKITYS

Toorassa (Toora, 5 Mooseksen kirjaa) meille esitellään Israelin viettämät seitsemän vuosittaista Herran juhlaa. Jumala sanoi niistä "Minun juhlani", koska ne olivat ajankohtia, jotka oli pyhitetty Hänelle. Jumala erotti nämä tietyt määräajat, joita kutsutaan hepreaksi nimellä "moadim".

Ensimmäiset kolme juhlaa osuvat maalis- ja huhtikuulle. Niihin kuuluvat Pääsiäinen, Happamattoman leivän juhla ja Ensihedelmän (tai Ensisadon) juhla. Neljäs juhla, Helluntai (Viikkojuhla), on joko toukokuun lopulla tai kesäkuun alkupuolella ja se on kesäsadonkorjuun aika. Viimeiset kolme juhlaa ovat syyskuussa ja lokakuussa: Pasuunansoitonjuhla, Suuri sovituspäivä ja Lehtimajanjuhla.

Kaikki juhlat muistuttavat meitä Jumalan tekemistä mahtavista teoista Israelin historiassa, ja ne ovat myös esikuvia Jumalan lunastussuunnitelmasta. Uusi testamentti opettaa meille, että Jeshua täytti neljän  ensimmäisen raamatullisen juhlan profeetallisen merkityksen. Herra Jeshua ristiinnaulittiin Pääsiäisenä. Hänen synnitön ruumiinsa haudattiin Happamattoman leivän juhlana. Isä herätti hänet kuolleista Ensihedelmänä. Helluntaina Jumala lähetti Pyhän Hengen.

Uuden testamentin uskovina me odotamme kolmen syksyn juhlan täyttymistä.

Pasuunansoitonjuhla kuuluttaa Herramme Jeshuan paluuta. Suuri sovituspäivä viittaa ylipappimme Jeshuan tulemukseen, kun hän puhdistaa Israelin. Lehtimajanjuhla viittaa lopulliseen kansakuntien sadonkorjuuseen. Sakarja kertoo, kuinka tuhatvuotisen valtakunnan aikana kansat vaeltavat joka vuosi Jerusalemiin palvomaan Kuningasta Jeshuaa ja viettämään Lehtimajanjuhlaa (Sak. 14:16).

On riemullista tietää, mitä Jumalan Sanassaan asettamat juhla-ajat merkitsevät. Uskollisuudessaan Jumala lähetti meidän Messiaamme lähes 2000 vuotta sitten täyttämään profeettain kirjoitukset, ja Hän lähettää Hänet takaisin viemään loppuun lunastussuunnitelmansa!

Kiitän teitä, että olette seisseet perheeni rinnalla. Tänä raamatullisten juhlien kautena rukoilemme, että Herran siunaukset ja shalom-rauha vuodatetaan teidän perheenne ylle ja että saatte kokea yhä läheisempää yhteyttä Taivaallisen Isämme kanssa.

Andrey Teplinsky