Blogi -kuukausittaisia kirjoituksia

Huhtikuu 2022

SUUREMPI EXODUS! 

Perjantai-iltana, 15. huhtikuuta, vietämme pääsiäisjuhlaa (hepreaksi pesah). Pääsiäinen on Israelin ensimmäinen raamatullinen juhla ja se aloittaa vuoden raamatullisen kalenterin. Pääsiäistä vietetään sen muistoksi, kun Jumala vapautti Israelin Egyptin orjuudesta. Se on pelastuksen ja vapauden juhla.

Juutalaiseen perinteeseen kuuluu, että jokaisena pääsiäisenä perheet kokoontuvat yhteiselle aterialle, jota kutsutaan hepreaksi nimellä seder. Ateriaan kuuluu neljä lasia viiniä, happamatonta leipää ja symbolista ruokaa. Ne nautitaan pöydän ääressä kyljelleen nojautuen ja vapaudesta iloiten.

Jumala on kertonut meille kuitenkin Sanassaan suuremmasta exoduksesta, joka tapahtuu tulevaisuudessa.

"Sen tähden Herra sanoo: Katso, päivät tulevat, jolloin ei enää sanota: ́Niin totta kuin Herra elää, hän, joka toi israelilaiset pois Egyptin maasta ́, vaan: ́Niin totta kuin Herra elää, hän, joka johdatti Israelin heimon jälkeläiset tänne pohjoisesta maasta ja kaikista muista maista, joihin oli heidät karkottanut. ́ Silloin he saavat jälleen asua omassa maassaan" (Jer. 23:7,8, RK).

Uskon, että näemme parhaillaan tämän profetian täyttyvän. Todistamme nyt ennen näkemätöntä kansamme paluuta Luvattuun maahan. Monet ihmiset ovat nyt päättäneet tehdä alijan (tätä termiä käytetään juutalaisten paluusta Israeliin).

Kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan helmikuussa, se aloitti maahanmuuttoaallon Israeliin. Maaliskuun loppuun mennessä noin 16.000 ukrainalaista pakolaista on saapunut Israeliin, heidän joukossaan on 5000 henkilöä, jotka saisivat paluulain mukaan Israelin kansalaisuuden. Myös Venäjältä, maasta, joka aloitti sodan, tulee paljon maahanmuuttajia.

Huhtikuun alussa hallituksemme ennusti, että kesäkuun loppuun mennessä Ukrainasta ja Venäjältä saapuisi kaiken kaikkiaan 30.000-50.000 maahanmuuttajaa. Israel ei ole pinta-alaltaan suuri maa, ja asukkaita Israelissa on 9,3 miljoonaa. 

Olemme nyt uuden haasteen edessä. Haasteena ei ole vain ottaa vastaan juutalaiset veljemme ja sisaremme, vaan auttaa heitä sopeutumaan yhteiskuntaan, löytämään paikkansa Israelissa. Tämä on valtava työ, ja rehellisyyden nimissä on sanottava, että Israel on menneisyydessä epäonnistunut Israeliin palaavien sopeuttamisprosessissa.

Aikaisemmissa alija-aalloissa monet saapuneet eivät voineet löytää kunnon työpaikkoja omalta alaltaan, jossa he olivat toimineet maassa, josta he lähtivät. Sen seurauksena monet Israeliin saapuneista olivat pettyneitä. He joutuivat tekemään töitä, joista maksettiin huonosti, heidän perheensä hajosivat ja jotkut päätyivät peräti huumeiden käyttäjiksi ja vankilaan. Uutisissa näistä tapauksista ei juuri kerrota. Näille uusille maahanmuuttajille täytyy olla tarjolla sopivia työpaikkoja, ja heille on järjestettävä lisää kielikursseja, joissa he voivat oppia hepreaa.

Tahdon sanoa teille "kiitos", että seisotte rinnallamme - Siunatkoon Herra teitä ja täyttäköön kaikki tarpeenne tässä kuussa. Suokoon Herra teille hyvää terveyttä ja viisautta, ja johdattakoon teitä shalomillaan!

Monet terveiset Karmelvuorelta, Andrey Teplinsky